Isle of Man TT

For den nye generasjonen av mennesker som interesserer seg for motorsport er kanskje ikke dette det mest kjente navnet på listen, men for deg som har vært «bitt av basillen» en stund er dette definitivt et kjent og ærverdig navn. Løpet foregår på normale veier på den britiske øye Isle of Man, som ligger i sjøen mellom Irland og Storbritannia.

Isle of Mans lange historie

Historien til dette løpet er gammel, og starter faktisk allerede i 1907. Med tanke på hvor lite utbredt motorvogner var den gangen, så ser vi tydelig at dette er blant de aller eldste løpene som finnes innen motorsport. I Norge finnes det ikke en gang noen offisiell statistikk over antall kjøretøy så tidlig – den kom først 15 år senere. Da er det mulig å tenke seg hvor tidlig ute arrangørene av Isle of Man TT var. På mange måter var de pionerer innenfor dette. Siden 1911 har løpet blitt kjørt langs den samme løypen som den som blir brukt i dag. Denne løypen er på 60,7 kilometer, og løpet foregår selvfølgelig på tid. TT på slutten av tittelen Isle of Man TT står da også for Time Trial, som betyr noe sånt som «løp på tid». Løpet kjøres i flere ulike klasser, med egne resultater for hver av klassene. Per dags dato er det sju ulike klasser. Det finnes også to klasser som ikke lenger brukes i konkurranser.

Utrolig populært løp

Siden dette utviklet løpet seg og vokste enormt mye både i antall deltagere og i popularitet blant interesserte tilskuere. Rekordtiden er det faktisk Bruce Anstey som holder, og rekorden på 17,6 sekunder ble satt i 2014. Det holdt dog ikke til å vinne, for det var Michael Dunlop som tok topplasseringen. En annen Dunlop er for øvrig den mestvinnende deltageren i Isle of Man TT noensinne. Mellom 1977 og 2000 vant nemlig Joey Dunlop løpet hele 26 ganger.

Et uvanlig løp på vanlige veier

Det som til syvende og siste gjør Isle of Man TT til et så utrolig morsomt løp, er at man kan se gode sjåfører kjøre i høy fart langs veier som vanligvis brukes av «vanlige» mennesker. Løpet foregår nemlig ikke på en spesialbygget bane – de stenger rett og slett av veiene som vanligvis brukes til normal ferdsel, slik at det blir mye lettere for vanlige folk å sette seg inn i hvilken situasjon utøverne er i. Å se løp på en spesialbygget bane er gøy, men det er en helt egen følelse å se profesjonelle sjåfører kjøre langs offentlige veier.

PokerStars sponser Isle of Man

De siste årene er det verdens største pokerside Poker Stars som har vært den viktigste og stolte sponsoren til Isle of Man TT. I Isle of Man TT har de også et eget løp som heter PokerStars Senior TT. Det er motorsykkelløpet og regnes kanskje som det mest prestisjefylt løpet som kjøres på Isle of Man TT.

Isle.of.Man.TT.2014.Pokerstars.Senior.TT… by dragos-catalin-54Løpet går fra 30. mai til 12. juni i 2015, og det er selvsagt mulig å reise til Isle of Man for å følge med. Å komme seg til Isle of Man er ikke så vanskelig som det kanskje kan virke som på første øyekast, for fergetilgangen fra Irland og Storbritannia til Isle of Man er generelt veldig god. Det går også flere kommersielle fly dit fra britiske og irske byer. Det interne transportsystemet på Isle of Man er også veldig bra, slik at du aldri behøver å være bekymret for at du vil slite med å klare å komme deg rundt dersom du bestemmer deg for ikke å ta med deg din egen bil.